Ούτε γάτα ούτε ζημιά λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Βέβαια κάποιες φορές και γάτα να μην υπάρχει, ζημιές γίνονται σε ένα διαμέρισμα, και τότε κάποιος πρέπει να πληρώσει. Τι θα γίνει με το χαλασμένο πόμολο; Τρέχει η βρύση; Έσκασε ο θερμοσίφωνας; Έσπασε το πλακάκι; Χρειάζεται αλλαγή το θυροτηλέφωνο;
Αρχικά, αν συμβούν όλα αυτά μαζί, κάνε ένα ευχέλαιο, και δεύτερον διάβασε παρακάτω για να δεις ποιες φθορές επιβαρύνουν τον ενοικιαστή και ποιες όχι.
Φυσικές φθορές
Αρχικά, είναι αλήθεια ότι οι ζημιές που συμβαίνουν σε ένα διαμέρισμα είναι παραπάνω από μία, άλλες γιατί είναι φυσικές φθορές που συμβαίνουν με το πέρασμα του χρόνου, και άλλες λόγω κακής χρήσης. Οπότε καλό θα ήταν να ξέρεις ποιες από αυτές πληρώνεις αν είσαι ενοικιαστής.
Για την αποκατάσταση των φυσικών φθορών, υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Αυτές, μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιο πόμολο που πιτσικάρει, βουλωμένες αποχετεύσεις, πόρτες και ντουλάπια που κολλάνε ή/και δεν κλείνουν καλά, φθαρμένη μπογιά στους τοίχους, σημάδια στο πάτωμα, ρωγμές ή τρύπες σε τοίχους.
Όλα αυτά σε ένα σπίτι που κατοικείται είναι επόμενο να συμβούν, γι’ αυτό απαιτείται τακτική συντήρηση, προκειμένου να παραμένει σε βιώσιμη κατάσταση.
Ζημιές από κακή χρήση
Ζημιά από κακή χρήση είναι αυτό που λέει και το όνομα. Είναι μια φθορά που συνέβη από απροσεξία του ενοικιαστή. Εδώ, υπεύθυνος για την αποκατάσταση θεωρείται ο ίδιος ο ενοικιαστής. Ο ιδιοκτήτης, σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να κρατήσει μέρος ή όλη την εγγύηση για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση.
Τέτοιες ζημιές μπορεί να είναι κάποιος σπασμένος καθρέφτης, σπασμένα πλακάκια, σπασμένα πόμολα, σπασμένα υδραυλικά, χτυπημένο πάτωμα, τοίχοι που έχουν βαφτεί χωρίς έγκριση κ.ά.
Τι γίνεται με ηλεκτρικές συσκευές και θερμοσίφωνα;
Σε περίπτωση που νοικιάζεις επιπλωμένο σπίτι με ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει να δεις από πριν σε τι κατάσταση είναι αυτές οι συσκευές και να συμφωνήσετε με τον ιδιοκτήτη ποιος θα είναι υπεύθυνος για τις όποιες βλάβες παρουσιαστούν.
Όσον αφορά στον θερμοσίφωνα, η αλλαγή ή η επισκευή του επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη. Ο εκμισθωτής έχει υποχρέωση να διατηρεί το μίσθιο κατάλληλο για τη συμφωνημένη χρήση. Αυτή η υποχρέωση του περιλαμβάνει τόσο την υλική διατήρηση όσο και τη νομική.
Αποζημίωση ενοικιαστή από ιδιοκτήτη
Αν αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι βλάβες στο διαμέρισμα για τις οποίες ο ιδιοκτήτης δεν σε είχε ενημερώσει, τότε έχεις το δικαίωμα να απαιτήσεις να τις επιδιορθώσει ο ιδιοκτήτης με δικά του έξοδα. Επίσης μπορείς να ζητήσεις τη μείωση ή και τη μη καταβολή του ενοικίου μέχρι να επιδιορθωθεί η ζημιά.
Με λίγα λόγια
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Για δαπάνες που αφορούν πάγια περιουσιακά στοιχεία του ακινήτου όπως υδραυλικά, ηλεκτρικά κ.ά. υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης. Για επισκευές που αφορούν τη χρήση του ακινήτου υπεύθυνος είναι ο ενοικιαστής.