Τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην αύξηση των διανυκτερεύσεων έναντι του 2019 στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη είχε η Ελλάδα το εφετινό καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η Ελλάδα είχε αύξηση διανυκτερεύσεων στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 24,1%. Πρώτη ήταν η Γερμανία που κατέγραψε αύξηση 24,8% και τρίτη η Γαλλία (21,9%).
Σε σχέση με το 2021, η Ελλάδα είχε αύξηση 61,8% στις διανυκτερεύσεις και ήρθε τρίτη. Πρώτη ήτανη Νορβηγία (71,2%) και δεύτερη η Ουγγαρία (65,8%).
Η ισχύς της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη
Συνολικά σε όλη την Ευρώπη, το καλοκαίρι σημειώθηκε νέο υψηλό στη ζήτηση και στις μέσες ημερήσιες τιμές (ADRs) στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Οι διανυκτερεύσεις, το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2019 και σχεδόν 36% έναντι του 2021.
Τον Αύγουστο, πάντως, καταγράφηκε οριακή αύξηση στις διανυκτερεύσεις, μόλις 0,2% έναντι του 2019.
Η διαπίστωση αυτή, βεβαίως, δείχνει και την ισχύ της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη, εάν συνυπολογίσουμε τις μακροοικονομικές πιέσεις από τον πληθωρισμό και τον COVID.
Υψηλότερες τιμές
Μετά από μια διετία ταξιδιωτικών περιορισμών, οι καταναλωτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για την ταξιδιωτική τους εμπειρία.
Κατά τη διάρκεια του ιστορικά πιο δυνατού μήνα για διακοπές, του Αυγούστου, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη είχαν 16,7% περισσότερα έσοδα από ό,τι τον ίδιο μήνα το 2019 και 30,1% έναντι του 2021.
Αυτό υποβοηθήθηκε από τη συνεχιζόμενη άνοδο των ADR, η οποία ήταν 1,2% υψηλότερα αυτόν τον μήνα σε σχέση με το 2021 και 16,5% υψηλότερα από το 2019.
Οι επισκέπτες δεν πτοήθηκαν ιδιαίτερα από την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα, τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον καύσωνα-ρεκόρ σε αρκετές περιοχές της γηραιάς ηπείρου. Η συνεχιζόμενη αύξηση της συνολικής ζήτησης διανυκτερεύσεων καθώς και η μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε ολόκληρη την ήπειρο το 2022, είναι ένας καλός δείκτης για ολόκληρο τον εναλλακτικό χώρο διαμονής, υπογραμμιζει η AirDNA.
Συνολικά τον Αύγουστο, η Ευρώπη είδε 13,8% περισσότερες καταχωρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης έναντι του 2021. Η συνολική προσφορά πάντως εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά περισσότερο από 10% από τα επίπεδα του 2019.
Αύξηση στις πληρότητες
Η πληρότητα, επίσης, συνέχισε μια τάση υψηλού ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σημείωσε αύξηση 4,3% έναντι του 2019 και 5,8% έναντι του 2021.
Πάνω από το 80% των μεγαλύτερων 50 ευρωπαϊκών προορισμών σημείωσαν αύξηση πληρότητας τον Αύγουστο. Η μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας από έτος σε έτος σημειώθηκε στο Άμστερνταμ (28,2%). Η πιο απότομη μείωση σημειώθηκε στη Μαδρίτη (-4,3%). Η πτώση αποδίδεται στο γεγονός ότι η Μαδρίτη έχει προσθέσει το καλοκαίρι σχεδόν 27% περισσότερες διαθέσιμες μονάδες, ενώ η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια.