Χαράς ευαγγέλια για το Airbnb, αλλά και για τις εφετινές προοπτικές του παγκόσμιου τουριστικού κλάδου: η δημοφιλέστερη διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων καταλυμάτων ανακοίνωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 οι κρατήσεις σπιτιών και διαμερισμάτων για βραχυπρόθεσμη διαμονή σε πόλεις έπιασαν, σχεδόν, τα επίπεδα του 2019, της τελευταίας χρονιάς δηλαδή προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Οι κρατήσεις μάλιστα για διανυκτερεύσεις στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών ανέκαμψαν πλήρως.
Η Airbnb ανακοίνωσε συγκεκριμένα για το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε ότι τα κέρδη της εκτινάχθηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 55 εκατ. δολαρίων. Και για την επίτευξη του ρεκόρ αυτού συνέβαλαν κυρίως οι κρατήσεις για αστικά καταλύματα. Διότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ταξιδιώτες που επέλεγαν κατάλυμα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας – πολύ λιγότεροι συγκριτικά με τα προ-πανδημικά επίπεδα – κατά κανόνα αναζητούσαν σπίτια στην επαρχία, όπου οι βασικές δραστηριότητες αναψυχής δεν δημιουργούσαν (ούτε προϋπέθεταν) συνωστισμούς.
Το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021 οι κρατήσεις για διανυκτερεύσεις σε μεγάλες πόλεις αντιστοιχούσαν πλέον στο 49% των συνολικών κρατήσεων. «Αν και τα ταξίδια στις μεγάλες και πιο τουριστικές πόλεις του πλανήτη δεν έχουν ανακάμψει πλήρως στα επίπεδα του 2019, διαπιστώνουμε ότι το τουριστικό ενδιαφέρον γι’ αυτές αναζωπυρώνεται ραγδαία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Airbnb.
Η επανάσταση της τηλεργασίας
Για το πρώτο τρίμηνο του 2022 το διαδικτυακό γραφείο ταξιδίων προβλέπει οι αστικές διανυκτερεύσεις να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα προ-πανδημικά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, η Airbnb τονίζει γι’ άλλη μια φορά τις μεγάλες αλλαγές που έφερε στα ταξίδια η πανδημία και συγκεκριμένα η εξ αποστάσεως εργασία, την οποία η πανδημία έφερε (για να μείνει) στη ζωή πάμπολλων ανθρώπων.
Η Airbnb ειδικεύεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, αλλά τηλεργασία έχει εκτινάξει τη ζήτηση για μακροχρόνιες μισθώσεις (μακροχρόνιες για τα μέτρα της πλατφόρμας βεβαίως). Έτσι, σχεδόν μία στις τέσσερις κρατήσεις που έγιναν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αφορούσε διανυκτερεύσεις για τέσσερις εβδομάδες ή και περισσότερο.
«Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να πούμε ότι ζούμε τη μεγαλύτερη αλλαγή στον κλάδο των ταξιδιών μετά την καθιέρωση των προσιτών για τον καθένα αεροπορικών πτήσεων», σημειώνει η εταιρεία σε επιστολή που απηύθυνε προς τους μετόχους της.
«Η εξ αποστάσεως εργασία απάλλαξε πολύ κόσμο από την υποχρέωση να βρίσκεται σε ένα γραφείο καθημερινά. Απελευθέρωσε τους εργαζομένους, έλυσε τα βασικά δεσμά που τους κρατούσαν καθηλωμένους σε ένα γεωγραφικό τόπο», εξηγεί η Airbnb.
Η Όμικρον δεν τρομάζει
Οι ταξιδιωτικοί προορισμοί εντός των συνόρων κάθε χώρας παραμένουν δημοφιλέστεροι και οι διανυκτερεύσεις σε προορισμούς κοντινούς της μόνιμης κατοικίας των πελατών της Airbnb είναι συχνότερες. Αλλά η εδρεύουσα στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ εταιρεία διαπιστώνει ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι όλο και λιγότεροι ταξιδιώτες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον κορωνοϊό όταν καταστρώνουν τα εκδρομικά τους πλάνα.
Για παράδειγμα, η πλατφόρμα είχε λιγότερες ακυρώσεις όταν ξέσπασε η πανδημία Όμικρον συγκριτικά με τις ακυρώσεις λόγω Δέλτα. Εξάλλου οι κρατήσεις για το εφετινό καλοκαίρι εμφανίζονταν στα τέλη Ιανουαρίου αυξημένες κατά 25% συγκριτικά με τις κρατήσεις του Ιανουαρίου του 2019 – προτού εμφανιστεί ο κορωνοϊός δηλαδή!
20% ακριβότερα τα καταλύματα
Ο τζίρος το συγκεκριμένο τρίμηνο εκτινάχθηκε κατά 75% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 και έφθασε στα 1,5 δισ. δολάρια. Κι αυτό οφείλεται εν μέρει στη μεγάλη αύξηση των ναύλων που έφθασε το 20% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, όταν δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα οι εμβολιασμοί και ο φονικός σάρωνε ανεξέλεγκτα. Τα περιοριστικά μέτρα είχαν γονατίσει τον κλάδο των ταξιδίων και οι τιμές των καταλυμάτων, όπως όλοι θυμούνται, είχαν τότε καταβαραθρωθεί.
Η μεγάλη αύξηση του κόστους των διανυκτερεύσεων είναι απότοκο της ανάκαμψης της ζήτησης στα προ-πανδημικά επίπεδα. Αποδίδεται όμως και στην αφύπνιση του «τέρατος του πληθωρισμού» παγκοσμίως. Λαμβάνοντας υπόψη και τις ανατιμήσεις στο κόστος των καταλυμάτων, για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε η Airbnb προβλέπει τα έσοδά του να κυμανθούν από τα 1,40 έως τα 1,48 δισ. δολάρια – πρόκειται για πρόβλεψη υψηλότερη από το μέσον όρο των εκτιμήσεων της αγοράς.
Έτος δοκιμασίας το 2021
Συνολικά για το 2021 η Airbnb ανακοίνωσε τζίρο 6 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές της στα 352 εκατ. δολάρια. «Σε γενικές γραμμές, το 2021 εξελίχθηκε σε μια χρονιά κατά την οποία ο κλάδος απέδειξε την αντοχή του κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η επιχείρηση.
Η τιμή της μετοχής της Airbnb εκτινάχθηκε κατά 4% υψηλότερα στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street το βράδυ της Τρίτης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση (εν αναμονή των καλών αποτελεσμάτων) η μετοχή είχε κάνει ένα άλμα 6%.