Ζοφερό προμηνύεται το μέλλον για τα καταστήματα που βρίσκονται σε μη εμπορικά σημεία της Αθήνας και τα οποία είναι σήμερα κενά. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, τα εν λόγω ακίνητα δεν προβλέπεται να επανενταχθούν στην αγορά, καθώς δεν υπάρχει πλέον ζήτηση για τέτοια ακίνητα. Μάλιστα, όπως εκτιμούν, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βελτιωθεί, ούτε εφόσον ανακάμψει η οικονομία και συνεπώς και η ιδιωτική κατανάλωση
. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης προσφοράς ακινήτων σήμερα είναι επί της ουσίας αδύνατον να απορροφηθεί, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες ή ακόμα και στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ στελεχών της αγοράς ακινήτων και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του επικείμενου 18ου συνεδρίου Prodexpo. Οπως ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Χαραγκιώνης, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου και πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Ανάπτυξης Ακινήτων, «είναι απίθανο τα μικρά καταστήματα να παραμείνουν ως έχουν. Θα μετατραπούν σταδιακά σε γραφεία, αποθήκες ή γκαράζ. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο κ. Αρις Καρυτινός, γενικός διευθυντής της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, που τόνισε ότι «σίγουρα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των κενών ακινήτων θα εξέλθει από την αγορά». Πρόκειται για ακίνητα μιας άλλης περιόδου, όπου ήταν συνηθισμένο φαινόμενο η ανέγερση διά της αντιπαροχής κτιρίων κατοικιών (κυρίως σε κεντρικά σημεία της Αθήνας), που διέθεταν καταστήματα στο ισόγειό τους. Οσα εξ αυτών βρίσκονται σήμερα σε μη εμπορικά σημεία και είναι κενά, πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν ρόλο στο μέλλον, ακόμα κι αν η οικονομία επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Οπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Δανός & Συνεργάτες – BNP Paribas Real Estate, τα εμπορικά ακίνητα που βρίσκονται σε δευτερεύουσες αγορές δεν θα βρουν νέους χρήστες αν δεν αλλάξουν χαρακτήρα, ακόμα κι αν η κατανάλωση ανακάμψει. «Σήμερα, η αγορά είναι δύο ταχυτήτων. Η μία αφορά τα καταστήματα της Ερμού και άλλων δημοφιλών οδών που κινούνται ανοδικά και η διαθεσιμότητα είναι μηδαμινή και η άλλη αφορά ακίνητα σε δευτερεύοντα σημεία που δεν μπορούν να βρουν ενοικιαστές», επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Με τη σειρά της, η κ. Σαμάνθα Καρρά, του κλάδου διαχείρισης ακινήτων της Eurobank Property Services, ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη διαδικασία της αλλαγής χρήσης μέρους του αποθέματος των μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων, είναι και ο κατακερματισμός της ιδιοκτησίας. Ως εκ τούτου, πολλά ακίνητα θα παραμείνουν κενά και στο μέλλον, χωρίς προοπτική εκ νέου αξιοποίησής τους.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χατζητσόλη, διευθύνοντα σύμβουλο της CBRE Αξίες, μια λύση στο ζήτημα αυτό θα μπορούσε να είναι η ευρεία ανάπλαση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων.
ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ