Αυξήσεις των τιμών ενοικίασης έχουν αρχίσει να καταγράφονται σε περιοχές υψηλής ζήτησης για μισθώσεις βραχυχρόνιας διάρκειας σε ξένους τουρίστες, μέσω των δημοφιλών ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, τη στιγμή που στην υπόλοιπη αγορά οι τιμές των ενοικίων είτε υποχωρούν ελαφρώς είτε είναι αμετάβλητες, σε περιοχές του ιστορικού κέντρου που συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση μεταξύ των ξένων, τα ενοίκια κινούνται ανοδικά.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, περιοχές όπως το Κουκάκι, η Πλάκα, του Μακρυγιάννη, το Θησείο, η Ακρόπολη, το Μοναστηράκι, το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός, καταγράφουν την υψηλότερη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, με αποτέλεσμα οι τιμές να ακολουθούν ανοδική πορεία. «Στις παραπάνω περιοχές, αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, που επίσης έχουν υψηλή ζήτηση από ξένους, οι τιμές ενοικίασης έχουν σημειώσει μικρή άνοδο», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από το ιστορικό κέντρο, ανάλογη πορεία των τιμών, αν και σε μικρότερο βαθμό, παρατηρείται και σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη (Καβούρι και Λαιμός βρίσκονται στο επίκεντρο) και η Γλυφάδα. Ανάλογη τάση παρουσιάζουν και κατοικίες που βρίσκονται πολύ κοντά σε σταθμούς μετρό και ταυτόχρονα μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών ενοικίασης ακινήτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου η ευκολία πρόσβασης και το χαμηλό κόστος των ακινήτων λειτουργούν ως δέλεαρ τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες/επενδυτές.
Την ίδια στιγμή, κατά το 2016, οι τιμές ενοικίασης κατοικιών υποχώρησαν κατά 2,6% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 2015 η πτώση είχε διαμορφωθεί σε 4,4%, έναντι 7,7% το 2014, 6,8% το 2013 και 2,1% το 2012. Είναι λοιπόν εμφανές ότι οι περιοχές που έχουν επωφεληθεί από το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συγκράτησαν την πτωτική πορεία των τιμών ενοικίασης, που σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό να ήταν μεγαλύτερη, δεδομένης της συνεχούς πτώσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Σήμερα, στην Αθήνα, η μέση τιμή ενοικίασης κινείται μεταξύ 7-10,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που προσφέρουν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές και βρίσκονται σε προνομιακά σημεία.
Αλλη μια συνέπεια της όλο και μεγαλύτερης δημοφιλίας των συγκεκριμένων υπηρεσιών είναι το ότι σε ορισμένα σημεία του ιστορικού κέντρου, ιδίως πέριξ της Ακρόπολης, είναι πλέον σχεδόν αδύνατον να μισθωθεί κάποιο διαμέρισμα με συμβατικό τρόπο, δηλαδή από Ελληνες που σκοπεύουν να παραμείνουν στο ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διαθεσιμότητα αφορά πλέον αποκλειστικά την ξένη αγορά και δη εκείνη των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων. Αλλωστε, όπως αναφέρουν όλο και περισσότεροι μεσίτες, οι εξώσεις και οι μη ανανεώσεις συμβολαίων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες συνειδητοποιούν ότι μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα έσοδα με τον τρόπο αυτό.
Επίσης, η γραφειοκρατία είναι ελάχιστη σε σχέση με μια συμβατική ενοικίαση, η φορολόγηση επαφίεται στην... καλή διάθεση του ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να διασταυρώσουν με ευκολία τα σχετικά στοιχεία και παράλληλα τα ενοίκια προεισπράττονται. Πρόκειται για ένα πολύ ελκυστικό «πακέτο» για να το αγνοήσει ένας ιδιοκτήτης, ιδίως από τη στιγμή που κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις πληρωμές των ενοικίων έλαβε μεγάλες διαστάσεις και οι φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών πολλαπλασιάστηκαν, τόσο μέσω του ΕΝΦΙΑ όσο και μέσω της φορολογίας ενοικίων, καθώς οι σχετικοί φορολογικοί συντελεστές αυξήθηκαν εκ νέου το 2016.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω της αποτελεσματικότερης φορολόγησής της.