Παραμένει αρνητικός πρωταγωνιστής η ελληνική αγορά κατοικίας, καθώς η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των τιμών εξακολουθεί να κατατάσσει την εγχώρια κτηματαγορά μεταξύ των χειρότερων παγκοσμίως.

Παραμένει αρνητικός πρωταγωνιστής η ελληνική αγορά κατοικίας, καθώς η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των τιμών εξακολουθεί να κατατάσσει την εγχώρια κτηματαγορά μεταξύ των χειρότερων παγκοσμίως. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Global Property Guide για το δεύτερο τρίμηνο του 2015, η ελληνική αγορά κατοικίας είχε την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ 40 χωρών. Ειδικότερα, οι τιμές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5,92%.

Τη χειρότερη επίδοση εμφάνισε η αγορά της Ουκρανίας, όπου η ετήσια πτώση κατά το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 10,64%, ενώ έχει ήδη προηγηθεί κάμψη της τάξεως του 35-36% κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Μετά την Ουκρανία ακολουθεί η αγορά του Ντουμπάι, όπου η πτώση άγγιξε το 8%. Αντίστοιχα, μετά την Ελλάδα, την τέταρτη χειρότερη επίδοση εμφάνισε η κτηματαγορά της Κύπρου με πτώση κατά 5,27%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών εμφανίζει η αγορά κατοικίας του Χονγκ Κονγκ με 20%, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία με άνοδο κατά 10,7%, η Εσθονία με αύξηση κατά 8%, οι Φιλιππίνες με 7,9% και η Ισλανδία, όπου οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 7,85%. Συνολικά, στις 13 από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες που καταγράφονται στην έρευνα σημειώθηκε άνοδος τιμών, δείγμα της πορείας ανάκαμψης στην οποία φαίνεται πως έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας.

Αυτό πάντως που καθίσταται σαφές είναι ότι η εικόνα της ελληνικής αγοράς κατοικίας βαίνει επιδεινούμενη, δεδομένου ότι η πτώση τιμών του πρώτου τριμήνου είχε διαμορφωθεί σε 3,38%. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τις αρχές του 2013, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, από τότε μέχρι και το φετινό πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός πτώσης των τιμών των κατοικιών κατέγραφε συνεχή επιβράδυνση, δείγμα της σταδιακής σταθεροποίησης της αγοράς, έστω σε ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο τιμών και κυρίως συναλλαγών σε σχέση με τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης.

Σε σχετική της ανάλυση επί των τελευταίων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, η Alpha Bank τόνισε ότι οι τιμές των διαμερισμάτων από το 2009 έως το δεύτερο τρίμηνο 2015 έχουν υποχωρήσει σωρευτικά κατά 37,9%. «Η κάμψη των τιμών των διαμερισμάτων στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 οφείλεται κυρίως στην αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των πολιτικών εξελίξεων και την παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους εταίρους», τονίζεται στην ανάλυση της Alpha Bank. Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών θα συνεχιστεί και κατά τα επόμενα τρίμηνα. Η ανάκαμψή τους αναμένεται να προκύψει με σχετική καθυστέρηση, καθώς συνδέεται στενά με την εξέλιξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, με την απασχόληση και με την τραπεζική χρηματοδότηση.