Σε οριακή κατάσταση αναμένεται να βρεθούν λίαν συντόμως πολλά μεσιτικά γραφεία ανά την επικράτεια, εφόσον διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στην κτηματαγορά, η οποία, μετά και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, εμφανίζεται να «πνέει τα λοίσθια».
Σε οριακή κατάσταση αναμένεται να βρεθούν λίαν συντόμως πολλά μεσιτικά γραφεία ανά την επικράτεια, εφόσον διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στην κτηματαγορά, η οποία, μετά και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, εμφανίζεται να «πνέει τα λοίσθια». Ακόμα και οι λιγοστές συναλλαγές και πράξεις που πραγματοποιούνταν από τις αρχές του έτους έχουν πλέον εκλείψει, με αποτέλεσμα πολλοί μεσίτες να βρίσκονται προ των πυλών της εξόδου από την αγορά.
Οπως αναφέρουν θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 10ημέρου, έχει νεκρώσει κάθε είδους συναλλαγή στην αγορά, όπως είναι φυσιολογικό. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη αγορά από την κρίση των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για το «τελειωτικό χτύπημα» στον κλάδο, όχι μόνο των μεσιτών, αλλά και των κατασκευαστών κατοικιών και των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, όπως επίσης και των λοιπών κλάδων που σχετίζονται με την οικοδομή. Ηδη, την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΣΕΠΑΚ, σύνδεσμος που εκπροσωπεί πληθώρα εταιρειών από όλο το φάσμα του τεχνικού κόσμου, προειδοποίησε για απώλειες 300.000 θέσεων εργασίας, σε περίπτωση που παραταθεί και επιδεινωθεί η υφιστάμενη κρίση ρευστότητας και η χώρα υποχρεωθεί να εξέλθει από το ευρωσύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεσιτικός κλάδος, σε αντίθεση με άλλες πτυχές της οικονομίας, δεν διαθέτει το απαιτούμενο «λίπος», προκειμένου να αντέξει επί μακρόν τη σημερινή απραξία στην αγορά. Αλλωστε, ήδη από το 2008 μέχρι σήμερα, η πτώση των αγοραπωλησιών κατοικιών έχει υποχωρήσει κατά 90%. Συγκεκριμένα, από τις 115.000 συναλλαγές το 2008, πέρσι καταγράφηκαν λιγότερες από 10.000 συναλλαγές, με την τάση να παραμένει πτωτική και κατά τους πρώτους μήνες του 2015.
Ως αποτέλεσμα της δραματικής αυτής συρρίκνωσης της αγοράς ακινήτων, τα μισά μεσιτικά γραφεία από εκείνα που λειτουργούσαν το 2008 στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σήμερα έχουν «κατεβάσει ρολά». Οπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας (ΟΜΑΣΕ), σε πανελλαδικό επίπεδο εμφανίζονται πλέον ως ενεργά μόλις 8.000 μεσιτικά γραφεία, έναντι 18.000 πριν από λίγα χρόνια. Σημειωτέον ότι, με βάση τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνολικά στον κλάδο της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, όπως αυτός καταγράφεται από τη στατιστική υπηρεσία, δηλαδή στα μεσιτικά γραφεία, τις εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων και στη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας ιδιόκτητων ακινήτων, το τέταρτο τρίμηνο του 2014 απασχολούνταν μόλις 5.100 εργαζόμενοι, έναντι 303,3 χιλιάδων κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2007.