Μικρή βελτίωση στην αγορά ενοικίασης κατοικιών καταγράφει έρευνα της Δανός/BNP Paribas Real Estate, η οποία αφορά το φετινό πρώτο εξάμηνο.
Μικρή βελτίωση στην αγορά ενοικίασης κατοικιών καταγράφει έρευνα της Δανός/BNP Paribas Real Estate, η οποία αφορά το φετινό πρώτο εξάμηνο. Λόγω έλλειψης αγοραπωλησιών, το ενδιαφέρον φαίνεται πως έχει στραφεί στις ενοικιάσεις, όπου μάλιστα παρατηρείται σημαντική ζήτηση για κατοικίες μεσαίας/καλής ποιότητας. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην προσπάθεια όλο και περισσότερων ενδιαφερομένων να επωφεληθούν των χαμηλών τιμών που επικρατούν στις τιμές των ενοικίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική πτώση των ενοικίων αγγίζει το 19% από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, οπότε και ξεκίνησε η υποχώρηση των τιμών, έως το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, όπως τονίζει η Alpha Bank σε σχετική της εβδομαδιαία ανάλυση, σήμερα παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των ενοικίων, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 ο δείκτης τιμών ενοικίων μειώθηκε οριακά κατά 0,6%, σε 90,3 μονάδες από 90,8 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Σε ό,τι αφορά την αγορά κατοικίας, τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) καταγράφουν περαιτέρω απώλειες τιμών. Ειδικότερα, το φετινό πρώτο εξάμηνο οι τιμές υποχώρησαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 8,5% κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίστοιχα, το δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,6% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημειωτέον ότι, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 η αντίστοιχη μείωση διαμορφώθηκε σε 4,1%, ενώ για το σύνολο του 2014 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,5%.
Σε σχετική της ανάλυση επί των τελευταίων στοιχείων της ΤτΕ, η Alpha Bank τόνισε ότι οι τιμές των διαμερισμάτων από το 2009 ώς το δεύτερο τρίμηνο του 2015 έχουν υποχωρήσει σωρευτικά κατά 37,9%. «Η κάμψη των τιμών των διαμερισμάτων στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 οφείλεται κυρίως στην αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των πολιτικών εξελίξεων και την παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους εταίρους», τονίζεται στην ανάλυση της Alpha Bank. Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών θα συνεχιστεί και κατά τα επόμενα τρίμηνα. Η ανάκαμψή τους αναμένεται να προκύψει με σχετική καθυστέρηση, καθώς συνδέεται στενά με την εξέλιξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την απασχόληση και την τραπεζική χρηματοδότηση.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η πτώση στα νεόδμητα διαμερίσματα ήταν αισθητά μεγαλύτερη σε σχέση με τα παλαιότερα ακίνητα (ηλικίας άνω των 5 ετών), καθώς διαμορφώθηκε σε 7,1% σε ετήσια βάση, έναντι 4,7% για τις κατοικίες μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το πρώτο τρίμηνο του 2015, η αντίστοιχη μείωση των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 4,7% έναντι 3,6% των «παλαιών», ενώ για το σύνολο του 2014 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,6% και 8,1% αντίστοιχα. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης καταγράφεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κατοικίες μικρότερου εμβαδού, μικρής ή μεσαίας αξίας, σε μεσαίου κόστους περιοχές.
Εν τω μεταξύ, από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών παρουσίασε η Θεσσαλονίκη με 6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ ακολούθησαν οι άλλες μεγάλες πόλεις, με πτώση της τάξης του 5,9%. Μικρότερη ήταν η μείωση στις λοιπές (κυρίως εξοχικές) περιοχές, με πτώση κατά 3,1%, ενώ στην Αθήνα η πτώση άγγιξε το 4,9% κατά το πρώτο εξάμηνο. Πάντως, κατά το δεύτερο τρίμηνο, τη μεγαλύτερη κάμψη τιμών εμφάνισαν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, της Αθήνας (-3,7%) και της Θεσσαλονίκης (-4,8%), ενώ ακολούθησαν οι λοιπές περιοχές με πτώση της τάξης του 3,1%.
Επιπλέον, η πορεία των συναλλαγών, όπως αυτή καταγράφεται από τις εκτιμήσεις για την αξία των κατοικιών (που γίνονται π.χ. για αναχρηματοδοτήσεις ή νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων), συνεχίζει να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο, πραγματοποιήθηκαν μόλις 2.821 εκτιμήσεις, έναντι 3.281 εκτιμήσεων κατοικιών κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Σε ετήσια βάση, η πτώση του δεύτερου τριμήνου άγγιξε το 24,1%. Σημειωτέον ότι ολόκληρο το 2014, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι συνολικές εκτιμήσεις δεν ξεπέρασαν τις 17.244, σημειώνοντας κάμψη κατά 29,5% έναντι του 2013.
Αντίστοιχα, ο όγκος των κατοικιών που εκτιμήθηκαν (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) μειώθηκε κατά 27,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ η αξία των κατοικιών που εκτιμήθηκαν υποχώρησε κατά 31,2% σε σχέση με το περσινό δεύτερο τρίμηνο, δείγμα του ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο προς οικονομικά προσιτά ακίνητα.
Σε ό,τι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο εντοπίζεται μια ανάκαμψη του όγκου των οικοδομικών αδειών της τάξης του 15,7% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 9,4%, που είχε σημειωθεί κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ανοδος σημειώθηκε και στον αριθμό των οικοδομικών αδειών κατά 6,7%, έναντι πτώσης κατά 22,7%, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2014. Κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, τη μεγαλύτερη άνοδο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας εμφάνισαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με 84,8%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επέκταση των τουριστικών καταλυμάτων.