Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Δημήτρης Μπινιάρης, μιλώντας στο in.gr, για το «πάγωμα» στην αγορά ακινήτων, που θα συνεχίσει και μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, αφήνοντας αιχμές για ελλιπή σχεδιασμό και σπασμωδικές κινήσεις από τη μεριά του ΥΠΟΙΚ.
Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Δημήτρης Μπινιάρης, μιλώντας στοin.gr, για το «πάγωμα» στην αγορά ακινήτων, που θα συνεχίσει και μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, αφήνοντας αιχμές για ελλιπή σχεδιασμό και σπασμωδικές κινήσεις από τη μεριά του ΥΠΟΙΚ.
«Δεν θα υπάρχει καμία ώθηση στην αγορά ακινήτων, γιατί αν πιάσουμε τέσσερις γειτονιές από τις 50.000 που υπάρχουν, κάνοντας πέντε διαρθρωτικές κινήσεις, πιστεύετε πως θα δοθεί κάποια ώθηση;» διερωτάται ο κ. Μπινιάρης και συμπληρώνει ότι «πρώτον, το δείγμα είναι μόλις το 0,05% του συνόλου, δεύτερον το υπουργείο δεν μπορεί να βάλει 20% μείωση αξιών παντού και τρίτον σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται χρονοδιάγραμμα και σχεδιασμό. Αυτές είναι πολιτικές κινήσεις».
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΜΑΣΕ, καθώς οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία που έχει ορίσει το ΣτΕ. «Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η οποία παρείχε ένα βραχύχρονο διάστημα μόλις έξι μηνών, η κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες μέσα σε 15 μέρες, καθώς οι τρεις μήνες χάθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού δεν έκανε τίποτα και οι άλλοι τρεις από την παρούσα. Οπότε, είναι αδύνατο να δοθούν νέες αντικειμενικές μέσα σε 15 μέρες» τονίζει.
Κανονικά χρειαζόταν 12 μήνες για να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά, αλλά αν οι εργασίες είχαν ξεκινήσει από την πρώτη μέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ, τότε θα είχε ολοκληρωθεί τουλάχιστον το 50% του έργου, όπως λέει.
Όσον αφορά το μέσο όρο μείωσης των αντικειμενικών αξιών, ο κ. Μπινιάρης υπογραμμίζει πως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι αν ο μέσος όρος θα είναι 20% ή 18%, αφού στη Πρέβεζα είναι άλλες οι τιμές, στο Βόλο άλλες κ.ο.κ..
«Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι το αν κάποιος έχει ένα ακίνητο, το οποίο έχει δύο εκατ. ευρώ αντικειμενική αξία και η εμπορική του αξία είναι ένα εκατ. ευρώ, τότε να πληρώσει φόρο για ένα εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος διακράτησης να είναι δίκαιος σε ό,τι αφορά την αξία του ακινήτου. Για το λόγο αυτό οι αντικειμενικές πρέπει να αντικατασταθούν από τις τρέχουσες εμπορικές αξίες των ακινήτων» επισημαίνει.
Και καταλήγει λέγοντας: «Λένε από το υπουργείο ότι θα είναι έτοιμοι. Ποιοι θα είναι έτοιμοι; Ποιος θα τους δώσει τις αξίες, αφού εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά γιατί μας το είπαν πριν από δύο βδομάδες, ενώ χρειάζονται έξι μήνες για να γίνει το 60-70% της δουλειάς. Γι\' αυτό κι εγώ τους απάντησα ότι είναι αστείοι».
«Η ιδιοκτησία από δικαίωμα έχει μετατραπεί σε κατάρα»
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων,Στράτος Παραδιάς, δήλωσε πως τίποτα από αυτά τα στοιχεία που δημοσιεύονται δεν είναι σίγουρο ότι θα ισχύσουν, αφού δεν υπάρχει ακόμα σαφής ενημέρωση από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ.
«Αυτό που εμείς θέτουμε ως αναγκαίο είναι να μην υπάρχουν πουθενά αυξήσεις σε τιμές ζώνης, αλλά να υπάρξουν μόνο μειώσεις, οι οποίες αναγκαστικά να είναι οριζόντιες και να έχουν σχέση με το ύψος των τωρινών τιμών ζώνης» σημειώνει και προσθέτει πως «θα χρειαστεί μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και ιδιαίτερα στους υψηλούς συντελεστές, οι οποίοι πολλαπλασιάζουν την αξία της τιμής ζώνης επί το κατάστημα».
Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, σε ένα κατάστημα που η τιμή ζώνης είναι 1.500 ευρώ και ο συντελεστής εμπορικότητας είναι τέσσερα, τότε το τετραγωνικό μέτρο κοστολογείται στα 6.000. «Όταν το μαγαζί αυτό είναι ξενοίκιαστο πέντε χρόνια, ποια είναι η εμπορικότητά του; Αποτέλεσμα αυτού, ο ιδιοκτήτης να τιμωρείται με έναν τεράστιο ΕΝΦΙΑ.
»Εμείς, θεωρούμε ζητούμενο πως ο ΕΝΦΙΑ, με οποιαδήποτε μορφή κι αν συνεχίσει να υφίσταται, δεν θα επιβαρύνει κανέναν φορολογούμενο παραπάνω από το ποσό που κατέβαλε γι\' αυτόν το φόρο πέρσι. Οι ιδιοκτήτες έχουν γίνει δουλοπάροικοι εξαιτίας της ίδιας τους της περιουσίας. Ως εκ τούτου, η ιδιοκτησία από δικαίωμα έχει μετατραπεί σε ένα είδος κατάρας» καταλήγει.