Χρονιά μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών στην αγορά ακινήτων, χαρακτηρίζεται το 2015 διότι, ενώ όλοι ανέμεναν ανάκαμψη των τιμών, φαίνεται ότι και φέτος θα καταγραφεί νέα πτώση.

Χρονιά μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών στην αγορά ακινήτων, χαρακτηρίζεται το 2015 διότι, ενώ όλοι ανέμεναν ανάκαμψη των τιμών, φαίνεται ότι και φέτος θα καταγραφεί νέα πτώση. Πρόκειται για την όγδοη ουσιαστικά σερί χρονιά όπου η κτηματαγορά βρίσκεται σε στενωπό και τα ακίνητα έχουν απαξιωθεί πλήρως.

Αν και στα τέλη του 2014 οι προβλέψεις των ειδικών έκαναν λόγο για ανάκαμψη των αγοραπωλησιών και των τιμών πώλησης από το β΄ εξάμηνο, τελικά η πολιτική αναταραχή και η οικονομική αβεβαιότητα έφεραν πίσω όλο το πλάνο επαναφοράς του κλάδου σε θετικά επίπεδα. Η «ανάσταση» αναβάλλεται για το 2016 κι αφού δεν θα συμβεί κάποιο «ατύχημα» στην οικονομία. Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι φέτος υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για αγορές από όσους έχουν ρευστό, καθώς οι τιμές θα πιάσουν «πάτο». Ευκαιρίες για όλα τα βαλάντια, από εκείνους που θέλουν να επενδύσουν ποσά της τάξης των 30-100 χιλιάδων ευρώ, αλλά και απ\' όσους μπορούν να αποκτήσουν «κοψοχρονιά» ένα σπίτι αξίας άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.

\"\"\"\"

Τους τελευταίους δύο μήνες έχει παρατηρηθεί σχετική κινητικότητα για μικρά διαμερίσματα με αξία που δεν ξεπερνά τις 50-60 χιλιάδες ευρώ. Όπως τονίζουν κτηματομεσίτες, πρόκειται για επενδυτές οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν με κάποιο τρόπο το «κομπόδεμα» που απέσυραν από τις τράπεζες, φοβούμενοι μια αναταραχή στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους ή όσους βγαίνουν στη σύνταξη και παίρνουν ένα ποσό εφάπαξ. Θέλοντας να το εξασφαλίσουν, είτε αγοράζουν ομόλογα ξένων χωρών είτε στρέφονται στο καταφύγιο της κτηματαγοράς, εκεί όπου έχει καταγραφεί πτώση πάνω από 50% στις τιμές κατά τη διάρκεια της κρίσης, επομένως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω απαξίωσης.

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ\"\"

Οι αγορές που γίνονται αφορούν κυρίως σε διαμερίσματα τα οποία μπορούν να ενοικιαστούν εύκολα και είναι κυρίως μεταχειρισμένα τα οποία δεν απαιτούν μεγάλα κόστη ανακατασκευής και συντήρησης. Ωστόσο, οι μερικές δεκάδες αγοραπωλησίες δεν έχουν καταφέρει να «σώσουν» τον κλάδο ο οποίος βουλιάζει και αυτή τη χρονιά εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος, της ανυπαρξία επενδυτικής - κατασκευαστικής δραστηριότητας, της διατήρησης του αποθέματος απούλητων σπιτιών σε υψηλά επίπεδα. Όπως τονίστηκε σε πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, υπάρχουν ακραίες μειώσεις τιμών της τάξης του 50% και πάνω στα πολύ ακριβά ακίνητα, λόγω φορολόγησης και στα πολύ φθηνά λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος. Από τις αγοραπωλησίες που γίνονται πολλές κυρίως σε νεόδμητα, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες, κατασκευαστές κατά κύριο λόγο, πουλάνε κάτω του οικοδομικού κόστους, σε μια προσπάθεια να «διώξουν από πάνω τους» μια περιουσία που φορολογείται και με ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, υπάρχουν και οι περιπτώσεις «αναγκαστικής πώλησης», από ανάγκη δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης πουλάει όσο όσο. Σ\' αυτό το κλίμα όσοι επενδυτές διαθέτουν «ζεστό» χρήμα και δεν είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε τραπεζική χρηματοδότηση (η οποία είναι αδύνατη λόγω των προβλημάτων ρευστότητας), έχουν μπροστά τους την ευκαιρία να κάνουν «αγορές από το πανέρι». Δηλαδή διαμερίσματα σε πολύ χαμηλές τιμές, μεζονέτες με κόστος σχεδόν όσο το κόστος κατασκευής και με πολυτελή ακίνητα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ και πάνω να πωλούνται στη μισή τιμή.

Ως μεγάλο ρίσκο χαρακτηρίζεται η αγορά οικοπέδων καθώς επικρατεί παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση γης. Οποιος, ωστόσο, θέλει να αγοράσει για να κτίσει, βρίσκει οικόπεδα σε τιμές μειωμένες ακόμη και πάνω από 60%.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ
Μεγάλοι χαμένοι όσοι αγόρασαν την περίοδο 2000-2008 σε εξωφρενικά υψηλές τιμές. Τώρα η περιουσία τους έχει απαξιωθεί και πολλοί έχουν χάσει ακόμη και το μισό της αξίας της. Σύμφωνα με τους εκτιμητές ακινήτων, η πτωτική τάση των τιμών γίνεται με ηπιότερους ρυθμούς, ενώ έχει αυξηθεί το χάσμα μεταξύ αγοραίων τιμών και αντικειμενικών αξιών. Κυρίως στα παλαιά οι πωλήσεις ακινήτων γίνεται κάτω από την αντικειμενική αξία ακόμη και 100%. Μόνο σε Νέο Ψυχικό, Παπάγου, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά οι αντικειμενικές ταυτίζονται ή είναι χαμηλότερες των εμπορικών αξιών.

Στην Αττική, ζήτηση υπάρχουν μόνο για ποιοτικές κατοικίες κοντά σε σταθμούς μετρό με καλή πρόσβαση στην Αττική οδό. Αν και η ψυχολογία των αγοραστών είναι καλύτερη, καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές έχουν «ωριμάσει», οι επενδυτές είναι απαιτητικοί και ενδιαφέρονται μόνο για ευκαιρίες, ενώ δίνουν χαμηλές προσφορές.

Αυτό που παρατηρείται σωρευτικά είναι ότι η κτηματαγορά στην Αττική γύρισε στα επίπεδα των τιμών που ίσχυαν το 2000, δηλαδή 15 χρόνια πίσω και φαίνεται ότι πωλητής και αγοραστής συμφωνούν στη χαμηλότερη τιμή των αγγελιών. Αν ζητούν δηλαδή για ένα σπίτι από 50 έως 80 χιλιάδες ευρώ συμφωνούν στην πρώτη τιμή.

ΑΠΟ 30% ΕΩΣ 60%
Αξίζει να σημειωθεί ότι πτώση που ανάλογα με την περιοχή κυμαίνεται από 30% έως 60%, καταγράφουν και τα ενοίκια των διαμερισμάτων κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς. Το 2014 για κάθε 15 ακίνητα υπήρχε μόλις ένας ενδιαφερόμενος και για τον λόγο αυτό τα σπίτια που διατίθενται ξεπερνούν τις 200.000. Πολλοί εργολάβοι οικοδομών αναγκάζονται να μισθώσουν τα απούλητα σπίτια προκειμένου να έχουν κάποιο σταθερό εισόδημα. Παράλληλα, τις τιμές διαμορφώνει πλέον ο ενοικιαστής, ο οποίος ζητά μειώσεις από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος και αναγκάζεται να κάνει, αφού φοβάται μη χάσει το μηνιαίο εισόδημα που εισπράττει.

Όπως τονίζουν οι εκτιμητές, οι μεγαλύτερες μειώσεις σε όλη την Ελλάδα σημειώθηκαν σε πόλεις που κατά την έναρξη της κρίσης υπήρχαν πολλά απούλητα σπίτια. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εν δυνάμει πωλητές αλλά υπάρχει και πλήρης ανυπαρξία αγοραστών, κάτι που οφείλεται στην υπέρμετρη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, στην ανυπαρξία δανείων, στην υψηλή ανεργία και στην κακή ψυχολογία, η οποία επιβαρύνθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις εκλογές.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολλά κενά σπίτια υπάρχουν επειδή είναι αρκετοί οι ξένοι που έφυγαν από την Ελλάδα, αλλά και γιατί μετανάστευσαν πολλοί Ελληνες στο εξωτερικό. Παράλληλα, πολλοί νέοι επιστρέφουν στο σπίτι των γονιών τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, ενώ υπάρχει και η δημογραφική ανισορροπία στη χώρα. Αποτέλεσμα είναι να περισσεύουν πολλές χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων, κάτι που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω.