Πτώση τιμών που σε ορισμένες περιοχές διαμορφώθηκε έως 15% σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών σε επιλεγμένους επαρχιακούς και νησιωτικούς προορισμούς της χώρας κατά τη διάρκεια του 2014.
Πτώση τιμών που σε ορισμένες περιοχές διαμορφώθηκε έως 15% σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών σε επιλεγμένους επαρχιακούς και νησιωτικούς προορισμούς της χώρας κατά τη διάρκεια του 2014. Οπως τονίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων σε σχετικές έρευνές τους, η συνολική κάμψη των τιμών σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 50%, χωρίς μάλιστα προοπτική άμεσης ανάσχεσης της πτωτικής πορείας για το 2015, πλην ορισμένων περιοχών υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, που έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν εκ νέου αγοραστές, κυρίως από το εξωτερικό.
Την καλύτερη εικόνα, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, καταγράφουν οι Κυκλάδες. Σύμφωνα με έρευνα της Alpha Αστικά Ακίνητα, την οποία παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Τράκας, η εντονότερη αγοραστική κινητικότητα καταγράφηκε σε Μύκονο, Σαντορίνη και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων (π.χ. Φολέγανδρο, Ιο και Μικρές Κυκλάδες). Ωστόσο, παρότι η κατάσταση ήταν κάπως βελτιωμένη σε σχέση με το 2013, η ύφεση στην αγορά παραμένει, υπό την πίεση της υπερπροσφοράς ακινήτων και της έλλειψης ρευστότητας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και αναμονή για περαιτέρω πτώση των τιμών. Πάντως, η ζήτηση εκδηλώνεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από ξένους αγοραστές, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν την περίοδο 2008-2009. Οσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, η Alpha Αστικά Ακίνητα εκτιμά ότι το απούλητο απόθεμα, που πιθανόν να ξεπερνά τις 50.000 εξοχικές κατοικίες πανελλαδικά, δύσκολα επιτρέπει βελτίωση των συνθηκών στην αγορά.
Ωστόσο, κατά τον κ. Τράκα, πιθανώς η αγορά να έχει προσεγγίσει πλέον το κατώτατο σημείο της, δεδομένου ότι προσφέρονται κατοικίες ακόμα και στο κόστος κατασκευής, δηλαδή χωρίς επιχειρηματικό κέρδος. Αν μάλιστα το 2015 αποτελέσει ένα ακόμα θετικό έτος για τον τουρισμό, πιθανώς να τονωθεί ακόμα περισσότερο η ζήτηση από ξένους αγοραστές.
Πελοπόννησος
Στην αγορά κατοικίας της Πελοποννήσου, η πορεία των τιμών παρουσιάζει αισθητή απόκλιση από περιοχή σε περιοχή, καθώς αλλού οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί κι αλλού συνεχίζουν να υποχωρούν και μάλιστα με υψηλό ρυθμό. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας FVAT Advisory, εταιρείας παροχής εκτιμητικών υπηρεσιών, τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, συνολικά στην περιοχή οι τιμές μειώθηκαν με ρυθμό από 5% έως 15% ανάλογα τον νομό, με αποτέλεσμα πλέον οι εμπορικές αξίες να είναι αισθητά χαμηλότερες απ\' ό,τι οι αντικειμενικές τιμές. Η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στην Αργολίδα, με κάμψη τιμών της τάξεως του 10%-15%, ενώ σημαντική είναι και η πτώση σε Πάτρα (έως 7%) και Αρκαδία (έως 10%). Στις υπόλοιπες περιοχές, όπως π.χ. η Κόρινθος, η Μεσσηνία και η Ηλεία διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης των τιμών.
Στην αγορά των Ιονίων Νήσων, το ενδιαφέρον, ιδίως από το εξωτερικό, έχει ανακάμψει σημαντικά την τελευταία διετία, τάση που επικράτησε και το 2014. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι τιμές ενισχύονται, ωστόσο είναι λίγο πιο εύκολη η εύρεση αγοραστών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Proprius, που αντιπροσωπεύει στην ελληνική αγορά την Cushman & Wakefield, καταγράφεται ενδιαφέρον για τα παλαιά παραδοσιακά σπίτια σε επιλεγμένα νησιά του Ιονίου, που διατίθενται σε ελκυστικές τιμές.