Επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ προβλέπουν για το 2017 στην αγορά ακινήτων οι ειδικοί του κλάδου.
Επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ προβλέπουν για το 2017 στην αγορά ακινήτων οι ειδικοί του κλάδου. Μάλιστα, εφόσον επιβεβαιωθεί η σχετική εκτίμηση, θα σηματοδοτήσει την πρώτη ετήσια αύξηση που καταγράφεται στην αγορά από το 2014, όταν οι σχετικές επενδύσεις είχαν προσεγγίσει τα 900 εκατ. Ας σημειωθεί ότι πέρυσι οι αγορές ακινήτων με στόχο την εκμετάλλευση δεν ξεπέρασαν τα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills Hellas, ήδη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η επενδυτική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα δυναμική, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με την κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της αναδιάρθρωσης του χρέους. Οπως τονίζει ο επικεφαλής ερευνών της εταιρείας, Γιώργος Βεϊνόγλου, η πλειονότητα των συναλλαγών εντοπίζεται στην Αττική, ενώ, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, μεγάλο ρόλο στην ενεργοποίηση της αγοράς διαδραμάτισαν οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές, με τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) να ηγούνται των εξελίξεων.
Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως έχει άλλωστε ήδη διαφανεί. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν εμπορικά καταστήματα σε σημεία υψηλής εμπορικότητας, όπως επίσης και κτίρια γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, για τα οποία έχει αναζωπυρωθεί η ζήτηση μίσθωσης χώρων από τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και δύσκολα θα υποχωρήσουν εκ νέου. Αντίστοιχα, η Savills επισημαίνει και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση ξενοδοχειακών ακινήτων, τόσο στην Αθήνα όσο και σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς. Επίσης, αρκετά επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση χαρτοφυλακίων ακινήτων, που είναι συνδεδεμένα (με τη μορφή ενεχύρου) με πληθώρα NPLs. Για τα εν λόγω χαρτοφυλάκια αναμένεται να εκφραστεί αγοραστικό ενδιαφέρον και από τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ, είτε απευθείας από τράπεζες είτε μέσω εξαγοράς από κάποια από τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, αν υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών τις προσεχείς εβδομάδες, είναι πολύ πιθανή μια άμεση ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με τη μορφή της επιτάχυνσης των σχετικών κινήσεών τους. Ηδη, άλλωστε, οι ΑΕΕΑΠ έχουν σπεύσει να προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις τόνωσης της ρευστότητάς τους, ώστε να έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών που θα προκύψουν.
Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Εθνική Πανγαία, διέθετε ρευστά διαθέσιμα της τάξεως των 40,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016. Ωστόσο, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό που πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, μόλις εξομαλυνθεί το πολιτικοοικονομικό σκηνικό. Εν ολίγοις, θα διαθέτει συνολική ρευστότητα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχει προχωρήσει σε αξιοποίηση της πρόσθετης επιλογής του τραπεζικού δανεισμού.
Αντίστοιχα, η Grivalia Properties έχει προχωρήσει σε σημαντικές «ενέσεις» ρευστότητας. Η εταιρεία διέθετε ρευστά διαθέσιμα 62 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016, ενώ εξασφάλισε και πρόσθετη ρευστότητα 50 εκατ. μέσω σύναψης μακροπρόθεσμου δανείου με το IFC, της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επίσης, πρόσφατα συμφώνησε με την Τράπεζα Πειραιώς για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 20 εκατ. για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής ακινήτου στον Πειραιά, από αποθήκες των παλαιών εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» σε σύγχρονο κτίριο γραφείων 10.500 τ.μ.