Με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5% συνέχισαν να υποχωρούν οι τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, καθώς η αβεβαιότητα που επικράτησε στην οικονομία δεν επέτρεψε τη βελτίωση των συνθηκών στην κτηματαγορά.
Με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5% συνέχισαν να υποχωρούν οι τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, καθώς η αβεβαιότητα που επικράτησε στην οικονομία δεν επέτρεψε τη βελτίωση των συνθηκών στην κτηματαγορά.
Παράλληλα, για το σύνολο του 2015, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5%, καθώς η πτώση διαμορφώθηκε σε 4,1%, 4,9%, 5,8% και 5,3% κατά το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι το 2014, οι τιμές στην αγορά κατοικίας είχαν υποχωρήσει κατά 7,5%.
Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, τα νεόδμητα διαμερίσματα (ηλικίας έως πέντε ετών) υποχώρησαν με σαφώς ταχύτερο ρυθμό των παλαιότερων ακινήτων. Ειδικότερα, οι νέες κατασκευές κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 5,6% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά 4,6% που σημείωσαν τα παλαιότερα ακίνητα.
Για το σύνολο του 2015, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση των τιμών άγγιξε το 5,5% για τα νεόδμητα, από πτώση κατά 6,5% που είχαν καταγράψει το 2014. Αντίστοιχα, για τα παλαιά διαμερίσματα, το 2015 ολοκληρώθηκε με μείωση τιμών κατά 4,7%, έναντι μείωσης της τάξεως του 8,1% που είχε σημειωθεί το 2014.
Η έστω μικρή βελτίωση των τιμών στο σύνολο της χώρας, που καταγράφηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 (5% από 5,3%), οφείλεται κυρίως στην αγορά της Αττικής, όπου οι κατοικίες φέτος μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,1%, έναντι 4,8% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους. Στον αντίποδα, σημαντικά αρνητική ήταν η εικόνα της αγοράς κατοικίας της Θεσσαλονίκης, καθώς οι τιμές υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,4%, έναντι 5,6% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
Στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, η πτώση διαμορφώθηκε σε 6,1%, ενώ στις λοιπές περιοχές, που αφορούν κυρίως εξοχικούς/παραθεριστικούς οικισμούς, οι αξίες των κατοικιών μειώθηκαν κατά 5,2%. Συνολικά το 2015, η πτώση των τιμών των κατοικιών διαμορφώθηκε σε 5,1% στην Αθήνα, σε 5,3% στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις και σε 4,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Πάντως, δεδομένης της νέας φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων, οι φορείς του κλάδου είναι περισσότερο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία των τιμών. Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ανέφερε ότι επιβαρύνονται σημαντικά οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων, καθώς δεν υπάρχει η μέχρι σήμερα προβλεπόμενη έκπτωση του 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ και ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται πλέον από τις 200.000 ευρώ, έναντι 300.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.