Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει ωθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πωλούν όσο όσο τα διαμερίσματά τους στις γειτονιές της Αθήνας όπου υπάρχει έντονη η παρουσία μεταναστών.
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει ωθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πωλούν όσο όσο τα διαμερίσματά τους στις γειτονιές της Αθήνας όπου υπάρχει έντονη η παρουσία μεταναστών. Η «γκετοποίηση» της περιοχής Ομονοίας, της πλατείας Βικτωρίας, της πλατείας Κολιάτσου, της Κυψέλης, των Εξαρχείων και των Πατησίων έχει προκαλέσει «κραχ» στις τιμές των ακινήτων, τα οποία αν και διατίθενται έναντι ευτελιστικών ποσών που συχνά ξεκινούν από 10.000 ευρώ, εντούτοις δεν πωλούνται... Η πλήρης απαξίωση της περιουσίας έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο και σε περιοχές πέριξ αυτού, καθώς εκατοντάδες διαμερίσματα που βρίσκονται σε παλαιές πολυκατοικίες δεν πωλούνται ούτε νοικιάζονται. Μόνη διέξοδος τον τελευταίο μήνα είναι η αναζήτηση σπιτιών από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη στέγαση των προσφύγων. Πολλοί ιδιοκτήτες είδαν σαν ευκαιρία την καταβολή προκαταβολικά των μισθωμάτων όλης της χρονιάς από τις ΜΚΟ και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση των διαμερισμάτων τους.
Άφαντοι οι αγοραστές
Εκατοντάδες αγγελίες προσφέρουν διαμερίσματα στο κέντρο σε τιμές-σοκ, με 200 ευρώ το τ.μ., προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα ξεφορτωθούν για να γλιτώσουν από την υψηλή φορολογία. Ωστόσο οι αγοραστές είναι ανύπαρκτοι! Οι περιοχές κάτω από την Ομόνοια και μέχρι την Κυψέλη και τα Πατήσια είναι οι «πρωταθλήτριες» των εξευτελιστικών τιμών στα ακίνητα, τα οποία, παρότι ανακαινισμένα και σε πλεονεκτική θέση, αδυνατούν να προσελκύσουν αγοραστές. Και μπορεί για την Εφορία να κοστίζουν μια περιουσία και να φορολογούνται αναλόγως, όμως πολλά από αυτά τα σπίτια διατίθενται σε τιμές που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και μπορεί να πωληθούν στα 5.000 ευρώ ή και ακόμη χαμηλότερα.
Για παράδειγμα, στον Αγιο Ελευθέριο διαμέρισμα 49 τ.μ., κατασκευής το 1969, σχεδόν απέναντι από την είσοδο του σταθμού ΗΣΑΠ, πωλείται έναντι 9.800 ευρώ (200 ευρώ/τ.μ.), ενώ ακόμη και στην «προνομιακή» περιοχή της Νεάπολης πωλείται γκαρσονιέρα 36 τ.μ. στην τιμή των 9.000 ευρώ (250 ευρώ/τ.μ.). Στην οδο Σωκράτους, κοντά στην πλατεία Ομονοίας, πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ. μόλις 12.500 ευρώ (192 ευρώ/τ.μ.), ενώ το αρνητικό ρεκόρ κατέχει η περιοχή της Κυψέλης, όπου διαμέρισμα 48 τ.μ., πωλείται σε τιμή-σοκ 7.500 ευρώ (156 ευρώ/τ.μ).
Πωλητήρια από 3.000 ευρώ λόγω ΕΝΦΙΑ και... ανακαίνισης
Κτηματομεσίτες του κέντρου περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα της αγοράς, τονίζοντας πως πολλοί ιδιοκτήτες είναι σε απόγνωση και θέλουν να «ξεφορτωθούν» τα ακίνητά τους προτού κληθούν να πληρώσουν τον νέο ΕΝΦΙΑ. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, αναφερόμενος στο πτωτικό ράλι των τιμών στα ακίνητα του κέντρου, επισημαίνει πως «πρόκειται για διαμερίσματα σε παλιές πολυκατοικίες που χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης προκειμένου να γίνουν λειτουργικά. Οπότε οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα πουλήσουν γιατί μπορεί να μην έχουν ρευστότητα ώστε να επενδύσουν σε αυτά, ή λόγω φορολογίας». Αρνητικά έχουν επηρεαστεί και περιοχές πλησίον του κέντρου, όπως τα Πατήσια και τα Εξάρχεια. Ειδικά στα Πατήσια, στις γειτονιές πλησίον της πλατείας Κολιάτσου ή στον Αγιο Λουκά, οι τιμές για διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων ξεκινούν από 15.000 ευρώ, στην πλ. Βάθη και την πλ. Βικτωρίας ξεκινούν από 12.000 ευρώ, ενώ στην πλατεία Αμερικής, τον Αγιο Νικόλαο και τον Αγιο Παντελεήμονα είναι τουλάχιστον 15-20% χαμηλότερες. Σύμφωνα με την Ανδριανή Πελτσεμή, μηχανικό της Eurobank Property Services, στην Κυψέλη οι τιμές στις κατοικίες άνω των 40 ετών κυμαίνονται μεταξύ 250 και 350 ευρώ/τ.μ., ενώ στα Πατήσια οι αντίστοιχες τιμές φτάνουν έως και τα 500 ευρώ/τ.μ., με τη ζήτηση όμως απούσα.
Μείωση τιμών 6,1%
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το γ\' τρίμηνο του 2015 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας όμως, η πτώση υπολογίζεται να «αγγίζει» το 10%. «Υπάρχουν διαμερίσματα που βρίσκονται στα αζήτητα εδώ και χρόνια», τονίζει στο «Εθνος» ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, επιστημονικός σύμβουλος της Solum Ρroperties Solutions και επίτιμος πρόεδρος του ΕΛΙΕ. «Θα πάρει δεκαετίες να κάνει τον κύκλο της η αγορά και να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς έχει απαξιωθεί το ακίνητο στην Ελλάδα, λόγω της υπερφορολόγησης και της απουσίας τραπεζικού δανεισμού. Αυτήν τη στιγμή η προσφορά είναι τεράστια, η ζήτηση είναι σχεδόν αμελητέα, ενώ οι μετανάστες που αγόραζαν παλιά ακίνητα στο κέντρο, στα Πατήσια και στην Αχαρνών, τώρα δεν έχουν δουλειά, ή έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους». Στα Πατήσια και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Λουκά, διαμέρισμα 30 τ.μ. σε άριστη κατάσταση, ανακαινισμένο στις αρχές του 2016, πωλείται σε τιμή 5.000 ευρώ. Στην ίδια τιμή διατίθεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στην Κυψέλη, κατασκευή του \'70, αλλά και στούντιο 35 τ.μ. κοντά στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Από τα 5.000 ευρώ ξεκινά η διαπραγμάτευση για πολλές γκαρσονιέρες σε περιοχές πέριξ του κέντρου, για να πέσει ακόμη χαμηλότερα μόλις διαπιστωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στον Αγιο Νικόλαο, κοντά στο τρένο και σε ήσυχο δρόμο, διατίθεται έναντι 5.000 ευρώ, όπως επίσης και στην πλατεία Βικτωρίας αντίστοιχο διαμέρισμα, κατασκευής του \'60. Ωστόσο, κατεβαίνοντας προς πλατεία Αμερικής οι τιμές ακολουθούν την κατηφόρα. Διαμέρισμα 55 τ.μ. στην πλατεία, φωτεινό, ήσυχο, με μεγάλους χώρους και εύκολη πρόσβαση σε συγκοινωνίες, πωλείται προς 4.800 ευρώ, ενώ 4.500 ευρώ ζητά ο ιδιοκτήτης ακινήτου 35 τ.μ. επί της οδού Αιγαίως. Τέλος στα Πατήσια, επί της οδού Ζερβουδάκη, «χαρίζεται» γκαρσονιέρα 30 τ.μ., κατασκευής του \'70, σε τιμή που ξεκινά από τα 3.000 ευρώ. Μάλλον ο ιδιοκτήτης της χρειάζεται άμεσα μετρητά, ή επιθυμεί σφόδρα να «ξεφορτωθεί» το εν λόγω διαμέρισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πτώση από 30% έως 50% (ανάλογα με την περιοχή) καταγράφουν και τα ενοίκια των διαμερισμάτων του κέντρου, κυρίως λόγω της υπερπροσφοράς αλλά και της παλαιότητας αυτών. Η ανεύρεση Ελλήνων ενοικιαστών είναι πολύ δύσκολη και συνήθως τα συγκεκριμένα σπίτια μισθώνονται σε μετανάστες.
Οι πλειστηριασμοί
Ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τα σπίτια που θα βγουν στην αγορά μετά την άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς. Τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συλλόγου Συμβολαιογράφων, υπολογίζεται να ρίξουν στην αγορά μέχρι και 60.000 ακίνητα σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, γεγονός που θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην κτηματαγορά. Αν και είναι σε εκκρεμότητα η τελική διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για μαζικό κύμα πωλήσεων ακινήτων από ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να τα πουλήσουν όσο όσο πριν τα κατασχέσουν οι τράπεζες. «Αν βγουν μετά το καλοκαίρι στην αγορά και τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς, τότε θα έχουμε ακόμη πιο μεγάλη πτώση τιμών», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε τις ίδιες τις τράπεζες. Σε μια αγορά που τα ακίνητα πωλούνται σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές, η προσέλκυση αγοραστών θεωρείται δεδομένη. Οσοι διαθέτουν ρευστότητα αυτή την περίοδο μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, είτε πρόκειται για Ελληνες είτε για ξένους επενδυτές. Μάλιστα η παροχή άδειας διαμονής πενταετούς διάρκειας (που ανανεώνεται) σε ξένους υπηκόους που αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολιτών τρίτων χωρών που θέλουν να εισέλθουν νόμιμα στη χώρα μας αποκτώντας κάποιο ακίνητο.